Lanado is:

100% ZUIVERE BELGISCHE WOL                                                                                             

EEN HOOGWAARDIG DEKBED,

HET RESULTAAT VAN DE KNOWHOW VAN ONZE REGIO'S EN VAN ONZE BEDRIJVEN.

 

Ø  Schapenhouders uit onze regio's zorgen goed voor hun kuddes zodat zij de beste wol geven.

Ø  Een wolhandelaar uit Verviers kiest, sorteert en oogst de wol die het meest geschikt is voor de vervaardiging van een licht en donzig hoogwaardig dekbed.

Ø  Een wolwasserij in Verviers, waarvan de kwaliteit wereldwijd erkend is, zorgt voor de behandeling ervan.

Ø  Wol evolueert en wordt aan de huidige behoeften aangepast. Het wordt behandeld om machinewasbaar te zijn (wolprogramma 30°C) en behandeld tegen huisstofmijt, ook door een hoogwaardig Belgisch bedrijf, namelijk in Temse, in Vlaanderen.

Ø  De vervaardiging van het dekbed hebben we toevertrouwd aan een partner in een buurland met een technologie en knowhow die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

 

EEN LOKAAL & ETHISCH PROJECT

Productie van de wol: schapenhouders in België

Handel en coördinatie: DBCwool nv (Verviers)

Wassen van de wol: Traitex (Verviers)

Wasbaarheid van de wol: Van Riel (Temse)

Vervaardiging van de dekbedden: Buurland

Commercialisering: LANADO (Stoumont)            

 

 

Hoe alles is begonnen!

 

Wol is een levend en edel materiaal dat vandaag een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het is boeiend om het over de hele wereld te verkopen en promoten! De dagelijkse uitdaging voor DBCwool: wol terug in de mode brengen, (weer) zin geven om het te kopen!


DBCWool nv, een Belgische wolhandelaar-verwerker

DBCwool is sinds 1938 onder verschillende namen actief in Verviers. Verviers, dat vroeger een internationaal befaamd wolcentrum was.  Hoewel de wolactiviteit sterk verzwakt is, is ze er nog steeds aanwezig. Een wolhandelaar, dus een bedrijf dat wol koopt en verkoopt... maar dat niet alleen!

Ten eerste omdat DBCwool niet om het even welke wol koopt: het bedrijf is gespecialiseerd in wol die speciaal bedoeld is voor hoogwaardig beddengoed. De wol die rechtstreeks van schapenhouders of wolophalers wordt gekocht, moet dus aan verschillende criteria voldoen: de wol wordt geselecteerd op zijn krulling, donzigheid, lengte en schoonheid. Gekleurde wol wordt ook uitgesloten. Dat allemaal om ervoor te zorgen dat de klanten van DBCwool gemakkelijk hoogwaardige producten kunnen produceren in een uniforme kleur, zonder plantenresten, donzig, zacht en comfortabel, zoals dekbedden, hoofdkussens, matrasovertrekken, futons, enz. DBCwool koopt ook regelmatig op tafel gesorteerde wol, waarbij de wol van de buik en de dijen, die geler en vuiler is, wordt verwijderd. De gekochte vette wol wordt dus geselecteerd volgens de eindbestemming. Voor DBCwool is de kwaliteitscontrole in dit stadium een prioriteit, want hij is bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct.

Bovendien is DBCwool geen "gewone" wolhandelaar, want het verkoopt de gekochte wol niet als zodanig door, maar goed gewassen, waarvoor het samenwerkt met Traitex, de laatste industriële wolwasserij die nog bestaat in Europa! Een wolwasserij die wereldwijd erkend is om de kwaliteit van zijn behandelingen. Dankzij de naburige ligging behoudt DBCwool de controle over het wasproces en kan het de verschillende partijen vette wol gemakkelijk mengen om aan de vraag van zijn klanten te voldoen.

Andere behandelingen kunnen ook op vraag van de klant worden uitgevoerd. Wol evolueert en past zich aan de huidige behoeften aan. Het kan worden behandeld om machinewasbaar te worden (wolprogramma 30°C) en worden behandeld tegen huisstofmijt, wat ook door een hoogwaardig Belgisch bedrijf wordt gedaan. Namelijk door onze partner Van Riel in Temse. Het enige bedrijf in Europa dat deze behandeling kan toepassen op wol.

DBCwool staat ook voor respect voor wol, met "Oeko-Tex 100"- en "Woolmark"-certificering voor al zijn producten. Het eerste label, Oeko-Tex 100, garandeert, na analyses, de afwezigheid van schadelijke stoffen (herbiciden, pesticiden, zware metalen, enz.) voor het menselijk lichaam. Het tweede label, "Woolmark", garandeert dat het product 100% zuivere wol is, zonder toevoeging van inferieure materialen. Een deel van de producten van DBCwool heeft ook het GOTS-label voor biologisch textiel dat wordt afgeleverd door ECOCERT.

In termen van cijfers is DBCWool nv goed voor:

  • 1000 ton gewassen wol per jaar

  • bijna 100% vette wol afkomstig van Frankrijk, Duitsland en Europa

 

DBCwool importeert dus ruwe wol en exporteert wol als halffabricaat.

Maar wat gebeurt er bij ons, in BELGIË?

 Sinds 2010 zet Dominique Blandiaux (een van de bestuurder van DBCwool) zich in voor de oprichting van een lokale wolfilière

 

De situatie voor wol in ons land was erbarmelijk in 2010! Wol werd door de schapenhouders als afval beschouwd, omdat het weinig gevaloriseerd werd en weinig rendabel was. Het werd ook zeer vaak uit gemak doorverkocht aan een exporteur die het als zodanig naar China verzond... een verlies voor onze industrie: verlies van grondstoffen, verlies van de toegevoegde waarde die een lokale behandeling aan al die wol zou bieden. De wolproducenten in België waren slecht georganiseerd, er was geen echt netwerk of echte markt.  Bovendien was wol in de vergetelheid geraakt bij de consument, die er niet meer de voordelen van kende en niet op de hoogte was van de evolutie van de behandelingen, die er een hoogwaardig, zacht, soepel en gemakkelijk te onderhouden product van maken.

Vaststellingen ontstaan uit een wens, een idee: EEN DEKBED VAN 100% ZUIVERE BELGISCHE WOL Een ethisch, natuurlijk en comfortabel eindproduct dat onze lokale wol, onze bedrijven en hun voorouderlijke knowhow opwaardeert.

 Maar dit project was omvangrijk, omdat het gelanceerd moest worden met veel onbekende factoren: waar de wol oogsten? Hoe zeker zijn van de kwaliteit van de verkregen vette wol? Hoe de oogst organiseren? Tot wie zich wenden voor de vervaardiging van de wollen lagen die de vulling van het dekbed zouden vormen? Tot wie zich wenden voor de vervaardiging van de dekbedden? Het mooie project voor wol in een kort circuit maakte het mogelijk om de sprong te wagen en dit project te concretiseren.

Hier is het beginpunt van het avontuur van het dekbed van 100% zuivere Belgische wol.

REORGANISATIE VAN EEN WOLOPHALING IN WALLONIË

De basis van het succes! De verplichte stap om een hoogwaardig eindproduct te verkrijgen, dat de suprematie van veren en dons kon onttronen en wol zijn adelbrieven teruggeven. Een werk van lange adem uitgevoerd en gecoördineerd door Dominique Blandiaux met de dynamische steun en het informatie- en federatiewerk van de WOLFILIERE en FICOW (Fédération interprofessionnelle ovine et caprine de Wallonie) bij zoveel mogelijk schapenhouders (enkele tientallen in 2012).  Momenteel oogst DBCwool de wol van meer dan 300 professionele schapenhouders, liefhebbers en schapenscheerders in de provincies Luxemburg, Luik, Namen en Henegouwen. Een mooie blijk van vertrouwen en ernst.

 

                                

Met de specificaties en de scheeradviezen van DBCwool, en dankzij de verspreiding daarvan door de WOLFILIERE en de Ficow, zijn de schapenhouders beter op de hoogte van enkele na te leven principes om een wol van een gemakkelijk valoriseerbare kwaliteit hebben.

Voor witte wol, zonder te veel stro, hoefstukjes, keutels of vocht, is de betaalde prijs iets hoger dan de marktprijs.

De verschillende wolbalen worden ingedeeld in 4 categorieën; deze keuze wordt uitgelegd aan de schapenhouders:

Categorie A: donzige en schone witte wol – wol gebruikt voor de vervaardiging van het eindproduct en waarvoor een bonus wordt toegekend.

Categorie B: donzige witte wol die niet schoon genoeg is.

Categorie C: gekleurde en grove wol, bedoeld voor isolatie.

Categorie D: witte wol, maar zo vol met groen dat de wol moet verkoold om hem bruikbaar te maken (extra behandeling bij het wassen om al het groen op te lossen met zuur). DBCwool zal deze wol eerder voor isolatieproducten gebruiken om deze behandeling te vermijden.

Een LOKAAL & ETHISCH PROJECT:

Aan elke schapenhouder die wol van categorie A heeft geleverd, betaalt DBCwool een bonus per kilo wol, in verhouding tot wat is en zal worden gebruikt van zijn wol voor de vervaardiging van de eindproducten.

Het doel bij dit lokale valorisatieproject voor lokale wol is dat iedereen er baat bij heeft, van de producent tot de consument en de verwerker die het risico neemt om een nieuw product te testen en op de markt te brengen.

 

Eind 2012 is het nieuwe project geboren! De vrucht van een werk van lange adem, een lange ervaring in de wolsector en, eenvoudigweg, zin om een passie voor natuurlijke vezels te delen:

 

EEN HOOGWAARDIG DEKBED & BEDDENGOED gemaakt van 100% ZUIVERE WOL van onze schapen!

 

Deze producten worden verkocht door LANADO en zijn te vinden op de website www.lanado.be

 

Het bedrijf LANADO, dat ook beheerd wordt door Dominique Blandiaux, zorgt voor het marketing- en commercialiseringswerk.

De ontvangst van dit nieuwe project en deze nieuwe producten is uitstekend. De LANADO DEKBEDDEN van 100% ZUIVERE BELGISCHE WOL wekken de belangstelling van de media. Ze bieden een fantastische steun voor de lancering van de verkoop van de wollen dekbedden. RADIO-interviews, TV-reportages (tweemaal in het RTBF-nieuws), artikelen in lokale kranten, pagina in 'psychologie magazine', enz. Voor een eerste jaar is de verkoop veelbelovend en maakt het mogelijk een tweede partij dekbedden te produceren, met bijbehorende hoofdkussens! Al een nieuw product! Waardoor onze schapenhouders, leveranciers van wol van categorie A, een tweede bonus krijgen.

Op vraag van de consumenten worden verkooppunten opgericht. We kunnen nu zowel e-commerceklanten als de fysieke winkelklanten van dienst zijn.

Het avontuur gaat verder, het project wint vaart. LANADO diversifieert zijn producten en breidt zijn distributienetwerk uit.

Een Belgisch kort circuit waar elke interveniënt voordeel bij heeft. De Belgische wol wordt nu gekocht en verwerkt door Belgische bedrijven, een toegevoegde waarde die in België blijft en onze bedrijven laat draaien.